Zoals bekend organiseert de VBG al sinds 2006 jaarlijks succesvolle buitenlandse studiereizen. Voor deze excursies worden steeds actuele onderwerpen gekozen, waarbij vervolgens een Europees land wordt gezocht, dat daarin al voorop loopt. Een uitstekende mogelijkheid om interessante ervaringen op te doen en waardevolle contacten leggen. Elk jaar blijkt het een waardevol concept.
De 15e (!) VBG-studiereis heeft als thema:
Transitie naar een circulair Agro Food Systeem
en voert ons naar Denemarken, op diverse plaatsen van de eilanden Sjaelland (Zealand) en Fyn (Funen).
Door alle beperkingen en maatregelen rondom de bestrijding van de Coronacrisis en de daarmee verbonden onzekerheden heeft het VBG bestuur moeten besluiten om de studiereis te verplaatsen naar 2021.
Voor de excursie zijn nieuwe data gekozen: dinsdagavond 28 of woensdagmorgen 29 september t/m zaterdag 2 oktober 2021. Noteer deze alvast in de agenda! Vertrek op dinsdagavond of woensdagochtend is afhankelijk van de mogelijkheden per luchtvaartmaatschappij.
Voorbereiding van de studiereis transitie naar een circulair Agro Food Systeem is gestart.
De hoofddoelstelling van de excursie is het vergaren van inspiratie en kennis over het Deense circulaire AgroFoodsystem, dat stappen verder heeft gezet in de transitie naar een duurzaam en natuurinclusief verantwoorde landbouw met een nieuw verdienmodel. Het gaat daarbij enerzijds om inspiratie, kennis en ervaringen op alle niveaus: van strategisch (plan)niveau via de keten naar de basis in het systeem op de bedrijven en anderzijds om de vertaling ervan naar het groene onderwijs.
De voorlopige inhoud van de studiereis is onder meer:
· uitgebreid kennismaken met diverse voorbeelden uit het groene onderwijs, verbinding
leggen met diverse milieu- en natuurproblemen (klimaat, stikstof, biodiversiteit, …);
· er zijn inleidingen en gesprekken gepland met de Nederlandse Ambassade, Deense vakorganisaties, de Danish Agriculture and Food council, de Deense centrale organisatie voor het EKO-keurmerk en publiek/private samenwerkingsverbanden;
· praktijkvoorbeelden van bedrijfsomschakeling, experimenten en grootschalige landschapsherinrichtingen;
· de rol van de voedselverwerkende industrie en de lokale productie/consumptie;
· de rol en houding van de Deense consument.
· contacten met collega-docenten, studenten en leerlingen.
Suggesties voor het programma zijn uiteraard van harte welkom.