De tuin van mevrouw Hendriks vóór en na de leerlingactie van het Hub van Doornecollege in Deurne
Het KIGO (2010) – project dat nu succesvol is afgerond, heeft in Deurne op het Hub van Doornecollege een vaste plek gekregen in het curriculum (ook nu een jaar later zonder subsidiegelden). De innovatie is daarmee gelukt. Beide partijen, Hub van Doornecollege en gemeente Deurne (de wijkbeheerder) zetten het project voort de komende jaren: leerlingen werken samen met bewoners aan de leefbaarheid in de wijk. Ze knappen tuinen op in de wijk voor bewoners, die dit zelf niet meer kunnen, maken groene speelplaatsen en (eetbare) wijktuintjes.
Van maart tot mei zijn de 3e jaars leerlingen van de sector vmbo groen van het Hub van Doornecollege kortstondig eigenaar geweest van hun eigen groene “hoveniersbedrijf”. Bewoners maakten hun wensen kenbaar. Elk tweetal leerlingen heeft een klant in de wijk toegewezen gekregen en gewerkt aan groene oplossingen. Op de foto’s is bijvoorbeeld de opknapbeurt van de voortuin van mevrouw Hendriks te zien.
De leerlingen werden in hun contacten met de wijkbewoners begeleid door de wijkbeheerder van de gemeente Deurne. Allereerst hebben de leerlingen de vraag van de bewoners in kaart gebracht en deze vertaald in een groen plan. Na akkoord door de wijkbeheerder is een plan voor uitvoering gemaakt. Het werk in uitvoering door het ‘leerling-hoveniersbedrijf’ omvatte allerlei activiteiten zoals bestraten, vormsnoei, aanleg en onderhoud.
Op 14 mei jl. hebben de bewoners van de opknaptuinen, de wijkbeheerder en de ouders van de groenleerlingen de presentatiemarkt bijgewoond, waarbij de leerlingen hun eindresultaat toonden. Onder het genot van een eigengemaakt hapje uit eigen kas is het project succesvol en naar grote tevredenheid afgesloten. Op naar volgend jaar!
Ine Rademakers – Verbakel, kerngroepleider Economie & Groen