
Verslag VBG-studiedag 20 maart 2025
Thema: ‘Groene technologie en digitalisering: betekenisvol leren’
Afgelopen donderdag vond de jaarlijkse VBG-studiedag plaats met als thema ‘Groene technologie en digitalisering: betekenisvol leren’. Het evenement bood een waardevolle gelegenheid voor deelnemende leden om zich te verdiepen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie en onderwijsinnovatie i.r.t. duurzaam & Groen vmbo onderwijs.
Inloop en Lunch
De aanwezigen werden welkom geheten bij afdeling Groen van het Nuborgh College Oostenlicht in Elburg met een smakelijke lunch en volop ruimte voor weerzien, (hernieuwd) kennismaken en bijpraten met collega’s uit het land. Een gezellige en open sfeer, waarbij de VBG-leden zich weer direct op hun gemak voelden en de toon voor de rest van de middag werd gezet.
Welkomstwoord en programmaoverzicht
Om 13.00 uur was het tijd voor het officiële welkomstwoord door de voorzitter Bert van Opstal die het belang van het thema’s van deze studiedag onderstreepte: de relevantie van (Groene) technologie én digitalisering, en welke gereedschappen voorhanden zijn waarmee docenten in de klas betekenisvol leren kunnen stimuleren.
Vervolgens gaf de voorzitter het woord aan de directeur van het Nuborgh College Oostenlicht de heer Wilco Leeflang. Hij vertelde dat VBG 12 jaar geleden al eens te gast was voor een ledenvergadering, dat de school recentelijk Tech-lab Elburg heeft geopend en waar de deelnemers vandaag ook een kijkje kunnen nemen.
Inleiding en workshop-rondes
Aansluitend volgde een plenaire workshop door Dimitri Vacquier (Campus 013, Tilburg) over zoekstrategieën op internet. Dit deed hij aan de hand van een digitale quiz waarbij deelnemers in duo’s én onder tijdsdruk de antwoorden moesten zoeken op internet. Het bespreken van de gebruikte zoekstrategieën leverde meerdere inzichten op over hoe/snelheid/juistheid. Tevens tips voor oefenen en gebruik van zoekstrategieën in de dagelijkse lespraktijk. Het winnende duo was afkomstig van De Lingeborgh te Geldermalsen.
Vervolgens twee workshop rondes. Ralf Jansen (PIUS X College, Bladel) pleitte voor A.I .als waardevolle assistent in de school bij voorbereiden van lessen én het aanleren van nieuwe technologie binnen (Groene) content op het vmbo. Ook wees hij ons ook op de valkuilen.
De workshop van Ewout Warringa (Vechtdal College, Hardenberg) vond plaats in het TechLab. Hij toonde de mogelijkheden van Extended Reality (XR), mixed reality (MR) and virtual reality (VR) binnen het groen onderwijs. Welk materiaal (meestal) kostenvrij beschikbaar is op het internet en hoe dit te gebruiken.
De heren zijn experts op hun vakgebied, afkomstig van VBG-scholen. De workshops waren interactief en de inhoud direct in de praktijk toepasbaar.
VBG-buitenlandse Studiereis 2025
N.a.v. het jaarthema is de bestemming voor de VBG-buitenlandse studiereis 2025 gekozen en bekend gemaakt door bestuurslid Marcel Roeberts: Finland/Estland! Er volgde een toelichting op de leerdoelen en het programma (ovb). Binnenkort ontvangen VBG-leden meer informatie per mail.
Groepsfoto en plenaire afronding
Na een groepsfoto werden de deelnemende leden bedankt voor hun belangstelling. Ook Dimitri, Ewout en Ralf werden in het zonnetje gezet voor het delen van hun expertise. De collega’s van Nuborgh College Oostenlicht werden bedankt voor hun geweldige gastvrijheid!
Een inspirerende middag met waardevolle discussies en nieuwe inzichten over hoe technologie en digitalisering het leren van vmbo-ers kan verrijken. Tevens zijn de onderlinge banden tussen collega’s van de VBG-scholen versterkt. De voorzitter bedankte ook de bestuursleden Madelon van Schoonhoven en Susan Potiek voor de organisatie van deze middag. Met een Elburgse lekkernij in de tas vertrok ieder huiswaarts.
VBG-studiedag 20 maart 2025: Praktisch leren, technologie en elkaar (nog) beter leren kennen.